Nadácia SPP vyhlasuje nový ročník grantového programu „SPPravmeTo pre naše deti“, v ktorom prerozdelí až 100 tisíc eur.

Zámerom programu je podporiť formálne a neformálne vzdelávanie detí na Slovensku, s dôrazom na duševné zdravie. Programom chce nadácia reflektovať na potreby detí a mládeže, ktorých duševné zdravie je v dôsledku celospoločenskej situácie čoraz viac ohrozené. Školy a organizácie môžu prihlasovať svoje projekty do 28. októbra 2024 do polnoci, pričom maximálna výška podpory na jeden projekt je 5 000 eur. Školy a školské zariadenia sú pre deti druhým domovom, miestom, kde trávia veľkú časť svojho dňa, učia sa, rozvíjajú a nadväzujú priateľstvá. Je preto nesmierne dôležité, aby sa aj v tomto prostredí cítili bezpečne. Psychológovia dlhodobo poukazujú na dôležitosť podpory sociálneho a emocionálneho učenia v školách a wellbeing učiteľov. Tiež zdôrazňujú nutnosť prispôsobiť školský systém dnešnej generácii detí a tínedžerov, ktorí vyrastajú v digitálnom svete.

Nadácia SPP považuje za dôležité aj aktívne zapojenie rodičov, aby neostávali ľahostajní k potrebám svojich detí. Zároveň nezabúda ani na učiteľov, ktorí sú často vystavení tlaku, kritike a hodnoteniu spoločnostia chce im aj takto pomôcť lepšie porozumieť správaniu detí.

Ako povedala Zlatica Vargová, správkyňa Nadácie SPP: „Vývoj ostatných rokov a situácia vo svete aj u nás jednoznačne ukazuje, že deti majú čoraz častejšie problémy s duševným zdravím. Trápia sa s úzkosťami, závislosťami, depresiami, ktoré často vedú až k sebapoškodzovaniu, či poruchám príjmu potravy. Nadácia si uvedomuje, že nárast prípadov psychických ťažkostí u detí je alarmujúci a záleží jej nielen na prevencii, ale aj na poskytovaní potrebnej starostlivosti, ktorá im pomôže vrátiť sa k duševnej pohode. Práve preto sme sa rozhodli aktuálny ročník grantu SPPravme To pre naše deti posunúť predovšetkým do tejto oblasti.“

Cieľom programu SPPravme To pre naše deti je:

• vytvárať na školách, či v rámci voľnočasových aktivít bezpečné a inkluzívne prostredie, kde sa každý žiak, či žiačka môže naplno realizovať
  • šíriť osvetu, riešiť citlivé témy a zvýšiť gramotnosť v oblasti duševného zdravia detí a mládeže, ale aj rodičov
  • zvýšiť povedomie o dôležitosti psychickej pohody u pedagógov; podporiť prepájanie a spoluprácu medzi školou a vonkajšími podnetmi, čím sa škola otvorí širšiemu spektru možností na obohatenie vzdelávacieho procesu
  • znížiť potenciál rozvoja duševných chorôb u detí a podporiť starostlivosť o ich psychiku a včasné vyhľadanie odbornej pomoci.

Podporené tak môžu byť napríklad projekty, v rámci ktorých škola alebo organizácia zorganizuje prednášky, krúžky,  praktické workshopy, alebo aj relaxačné aktivity, cvičenia, či arteterapie. Nadácia podporí projekty, ktoré budú mať za cieľ rozvoj sociálnych zručností, sebaovládania, digitálnej gramotnosti, posilňovanie vzájomných vzťahov a zlepšovania celkovej pohody žiakov.

„Veríme, že spolu dokážeme prispieť k lepšej budúcnosti Slovenska a to aj vďaka tomu, že naše deti budú vyrastať v prostredí plnom podpory a vzájomného porozumenia“  dodáva správkyňa Nadácie SPP.

Žiadosti je potrebné predkladať online prostredníctvom registračného formulára zverejneného na webovej stránke: https://nadaciaspp.egrant.sk/ . Uzávierka predkladania žiadostí je 28. októbra 2024 o 23:59. Podporené projekty zverejní Nadácia SPP 28. novembra 2024.

Jeden subjekt môže predložiť maximálne jeden projekt, ktorý bude zrealizovaný v rámci Slovenska a bude ukončený  do 15. júla 2025.

Presné podmienky grantového programu SPPravmeTo a bližšie informácie nájdete na SPPravme To - Nadácia SPP (nadaciaspp.sk).